Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Τα ερωτηματικά των εκλογών

Με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές εμφανίζεται η Νέα Δημοκρατία και άλλα μικρότερα κόμματα, που θεωρούν ότι θα εισπράξουν μετεκλογικά κέρδη. Όμως λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο.
Κι αυτό γιατί η πλευρά της Νέας Δημοκρατίας δείχνει να αγνοεί ότι πρώτα θα συνυπογράψει τα μέτρα στο σύνολό τους, που δεσμεύουν τη χώρα έως το 2015 και ενδεχομένως και περισσότερο και κατόπιν θα δοθεί το πράσινο φως για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.
Άρα η επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, θα βαδίσει σε μια σιδηροτροχιά και δεν θα έχει δικαίωμα να παρεκκλίνει στην πορεία της, μια και κάθε στραβοτιμονιά θα σημάνει εκτροχιασμό με ότι αυτό συνεπάγεται.
Κοντόφθαλμα βλέποντας το θέμα των εκλογών η Νέα Δημοκρατία είναι προφανές ότι βλέπει το τυρί και όχι τη φάκα. Συμβαίνει κάτι ανάλογο με το 2009, όταν ο Γ. Παπανδρέου για να πάρει την εξουσία είπε στον ελληνικό λαό, εν γνώσει του, το μεγάλο ψέμα ότι δηλαδή λεφτά υπάρχουν και μάλιστα δισεκατομμύρια και τρισεκατομμύρια. Τόση ήταν η φούρια του να καταλάβει την εξουσία που έμπλεξε τα δις με τα τρις. Μόνο που δεν μας είπε τότε σε πια σεντούκια θα τα βρει καταχωνιασμένα.
Έτσι και ο Α. Σαμαράς τώρα ονειρεύεται το Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι οι καιροί έχουν αλλάξει και ο κατ όνομα Πρωθυπουργός δεν είναι τίποτα άλλο από ένας απλός υπάλληλος των τροϊκανών.
Βεβαίως όπως δηλώνει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ο Λ. Παπαδήμος δεν υπάρχει προκαθορισμένη ημερομηνία για τις εκλογές. Θα προκηρυχτούν όταν η παρούσα πολυπληθείς κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της.
Αν συνυπολογίσουμε την στρατιά των εκατό συμβούλων που προσέλαβε ήδη ο Πρωθυπουργός ουδόλως προδικάζεται μια σύντομη προσφυγή στις κάλπες.
Από την πλευρά του ο τέως Πρωθυπουργός περί άλλα τυρβάζει. Παίζει με τις καθυστερήσεις και επιδιώκει με διάφορα τερτίπια να παραμείνει στο τιμόνι του κόμματος, αδιαφορώντας αν το έχει ήδη οδηγήσει στα βράχια.
Οι υποψήφιοι αρχηγοί του κόμματος που φλερτάρει με τα μονοψήφια νούμερα, αυξάνονται και πληθύνονται και είναι αντιστρόφως ανάλογοι με τους οπαδούς του.
Το ΠαΣοΚ δεν μοιάζει είναι ένα ακυβέρνητο καράβι με πολλούς καπεταναίους, αλλά σκάφος σε φουρτούνα, χωρίς καπετάνιο.
Στην πολυδιασπασμένη αριστερά οι κομματικοί σχηματισμοί βλέπουν καλές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις και γι αυτό ψηφίζουν εκλογές εδώ και τώρα. Τι έχουν να χάσουν άλλωστε; Άλλοι θα φορτωθούν το βάρος του γενικού ξεπουλήματος. Αυτοί θα αρκεσθούν στην κριτική. Οι όποιες προτάσεις τους είναι από αναιμικές έως ανύπαρκτες.
Τώρα υπάρχει και το μεγάλο ποσοστό των πολιτών που θέλει εκλογές, αλλά απορρίπτει το σημερινό πολιτικό σύστημα στο σύνολό του, που οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή. Αυτό το σημαντικό κομμάτι του ελληνικού λαού βρίσκεται σε κατάσταση παροξυσμού.
Για αυτούς τους πολίτες οι επιλογές είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Τους μεγάλους τους απορρίπτουν και στους μικρούς θα καταφύγουν σαν αναγκαίο κακό. Όλα αυτά που δεν είναι δυστυχώς κακό όνειρο μοιάζουν με μια καταστροφή που εξελίσσεται μπροστά μας χωρίς να χωρίς να αντιδρούμε για την ώρα.
Ένας νέος αξιόπιστος σχηματισμός που θα σαρώσει το σημερινό σαθρό πολιτικό οικοδόμημα δεν φαίνεται για την ώρα ορατός. Οι ελπίδες να φανεί όλο και λιγοστεύουν
Τάσος Παπαδόπουλος